Kinderalimentatie en Inkomen

Kinderen

“Hoe vertel je het de kinderen?” en “Hoe gaan ze hiermee om?”, of “Zijn ze al oud genoeg om zelf aan te geven wat ze willen?” en "Hoe zit het met kinderalimentatie?". Dit zijn zomaar een paar vragen die voorbij kunnen komen en waar veel ouders mee kunnen worstelen. Als partners ga je uit elkaar maar je blijft ouder van je kinderen. De kinderen verdienen ook twee ouders! Daar zul je dus goede afspraken over moeten maken. Deze afspraken zorgen ervoor dat je kinderen opgroeien met zo min mogelijk negatieve effecten van de scheiding. Allereerst zijn de afspraken over de zorg, omgang en de kosten van de kinderen heel erg belangrijk voor de rust en continuïteit. Ik begeleid jullie bij dit proces en beantwoord jullie vragen of ik verwijs jullie door naar een specialist indien nodig. Indien gewenst zal ik ook een gesprek met de kinderen hebben.

Ouderschapsplan

Als je als partners uit elkaar gaat en je hebt één of meer kinderen, dan ben je verplicht om een ouderschapsplan te maken. Hierin moeten, in ieder geval, de volgende zaken besproken worden:

  • Het gezag;
  • De zorgverdeling en het vaste woonadres (of co-ouderschap);
  • Afspraken over verzorging en opvoeding;
  • De communicatie tussen ouders;
  • De kinderalimentatie en verdeling van de kosten van de kinderen;
  • Hoe de kinderen betrokken zijn bij het maken van de afspraken.

Dit is een document van jullie als ouders dat ik zal opstellen naar aanleiding van onze besprekingen. Ook kunnen jullie dit uiteraard zelf doen.

Vragenlijst

Aan de hand van een uitgebreide vragenlijst zullen we het hele ouderschapsplan doorlopen en de afspraken tussen jullie vastleggen.

Inkomen & Alimentatie

De kinderen zullen je eerste prioriteit hebben maar wat als er geen inkomen is. Daarom zijn ook de financiën een heel belangrijk onderwerp. Waar wil je wonen en kun je daar wel blijven wonen. Kun jij of je (ex-)partner alimentatie betalen en zo ja, is dat voldoende om alle vaste lasten en die van de kinderen te betalen?

Om dit plaatje helder te krijgen zijn daarom de volgende drie punten hele belangrijke gespreksonderwerpen tijdens de mediation: Inkomen (waaronder kinder- en eventueel partner alimentatie), Woning & Vermogen en Pensioen.

“Kunnen de kinderen nog wel opgroeien in dit huis of moeten zij ook verhuizen?” Of “Kan ik nog wel drie dagen blijven werken of moet ik er een baan bij zoeken?”. Nadat bekend is of en onder welk huwelijksgoederenregime (gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden) jullie vallen, dient er eerst een overzicht gemaakt te worden van alle inkomsten, bezittingen en schulden. Een dergelijke opstelling is onderdeel van de mediation.

Wat is het inkomen van jullie allebei nu, en wat zijn de inkomsten na (echt)scheiding. Zijn er nog andere soorten inkomsten? Bijvoorbeeld uit (vakantie)woning-verhuur, aandelen, DGA, etcetera. Zal en kan er partneralimentatie worden betaald en welke andere mogelijkheden zijn er nog?

Woning & Vermogen

Hebben jullie een koopwoning en op wiens naam staat deze? Weten jullie al of en wie er in het huis blijft wonen? Kan dit financieel? Als jullie een huurhuis hebben, op wiens naam is deze gehuurd en wie wil er blijven wonen. Kan dat?

Pensioen

Hebben jullie pensioen opgebouwd en hoe zitten deze pensioenregelingen in elkaar? Is het partnerpensioen op opbouwbasis of op risicobasis en wat zijn daarvan voor jullie de gevolgen? Weten jullie wat de mogelijkheden zijn en wat willen jullie? Hoeveel zijn de opgebouwde rechten waard?