Nr. 6: Bezoekregeling

Nr. 6: Bezoekregeling

Bezoekregeling

Als ouders uit elkaar gaan, getrouwd, met een geregistreerd partnerschap of zonder overeenkomst, zijn ze verplicht een ouderschapsplan op te stellen. In dit ouderschapsplan moeten een aantal zaken besproken worden, waaronder de bezoekregeling. Maar hoe maak je die zodat zowel beide ouders als de kinderen tevreden zijn. Daarover wil ik iets meer vertellen in dit artikel en daarnaast wil ik tips geven en ideeën aan reiken voor een werkbare bezoekregeling.

Eigen ideeën

Allereerst is het goed om voor jezelf op te schrijven en vervolgens naar elkaar uit te spreken wat je wensen zijn met betrekking tot een bezoekregeling. In een voor jou ideale situatie, wat zou je dan willen. Luister ook goed naar je ex-partner. Wat zou hij/zij willen. Het is de bedoeling dat dit jullie uitgangspunten worden voor overleg en zet ze niet vast in je hoofd. Je zult er samen uit moeten komen voor je kinderen. Hou hen dus in gedachte en probeer echt te luisteren en flexibel te zijn. Wil je bijvoorbeeld co-ouderschap en de kinderen allebei (ongeveer) evenveel zien? Of past een bezoekregeling van eens in de twee weken een weekend misschien beter bij jou en je leven. En vooral niet te vergeten, wat willen de kinderen voor een bezoekregeling. Er is geen goed of fout. Ieder gezin is anders.

Zodra alle wensen op tafel liggen (dus ook die van de kinderen) is het goed om te beginnen met de makkelijkste punten. Waar zijn jullie het wel over eens. Hou voor ogen wat jullie verbindt, namelijk de kinderen. Bijvoorbeeld bij co-ouderschap is het niet noodzakelijk dat je de dagen en uren zo verdeeld dat deze exact gelijk verdeeld zijn. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld de ene week 4 om 3 dagen te verdelen en een de week daarna 3 om 4 dagen.

Scenario's

Vervolgens kun je één of meer scenario’s uitschrijven in een “planner omgangsregeling”. Hiermee wordt heel overzichtelijk en duidelijk hoe de dagen en weken verdeeld worden en of dit voor iedereen werkbaar is. Hieronder een voorbeeld hoe deze planning eruit zou kunnen zien. Zorg dat je minimaal 2 à 3 weken uitschrijft om echt een overzicht te krijgen.

 MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdag ZaterdagZondag
Week 1EllenEllenEllen brengt naar school, Michiel na school tot 20.00 uurEllenEllen, vanaf 18.00 uur naar MichielMichielMichiel
Week 2Michiel brengt naar school, daarna EllenEllenEllen brengt naar school, na school Michiel tot 20.00 uurEllenEllenEllenEllen
Week 3EllenEllenEllen brengt naar school, na school Michiel tot 20.00 uurEllenEllen, vanaf 18.00 uur naar MichielMichielMichiel
Week 4Michiel brengt naar school, daarna EllenEllenEllen brengt naar school, na school Michiel tot 20.00 uurEllenEllenEllenEllen

Een ander voorbeeld kan zijn in het kader van co-ouderschap:

 MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdagZondag
Week 1MichielMichielMichiel, na school naar EllenEllenEllenEllen, om 18.00 uur naar MichielMichiel
Week 2MichielMichielMichiel, na school naar EllenEllenEllenEllenEllen, om 18.00 uur naar Michiel
Week 3MichielMichielMichiel, na school naar EllenEllenEllenEllen, om 18.00 uur naar MichielMichiel
Week 4MichielMichielMichiel, na school naar EllenEllenEllenEllenEllen, om 18.00 uur naar Michiel

Overzicht

In één oogopslag kun je nu zien dat Michiel en Ellen, in dit voorbeeld, vaste dagen hebben waarop de kinderen bij hun zijn. Ook kun je zien dat Michiel nooit een weekend met ze weg kan omdat de kinderen standaard op vrijdag en zaterdag bij Ellen zijn en op z’n vroegst op zaterdag om 18.00 uur bij hem komen. Dit hoeft uiteraard geen probleem te zijn als iedereen het hiermee eens is. Misschien kunnen er aanvullende afspraken gemaakt worden voor als Michiel wel een keer een weekend met de kinderen weg wil. Zoals bijvoorbeeld de zin: “In het jaarlijkse overleg geeft Michiel aan Ellen aan wanneer hij met de kinderen een weekend weg zou willen gaan. Dat weekend gaan de kinderen op vrijdag na school naar Michiel en indien een vrije dag, om 10.00 uur ’s ochtends. Voor één weekend in het jaar hoeft hier geen compensatie voor plaats te vinden.” Uiteraard kan dit ook voor beide ouders opgenomen worden in het ouderschapsplan.

Jaarlijkse afspraak

Op een zelf gekozen moment is het goed om jaarlijks bij elkaar te komen, live, telefonisch of eventueel bij de mediator, en de afspraken voor het komende jaar te maken. Ook is dit een goed moment om het hele ouderschapsplan even door te nemen en te overleggen of er aanpassingen nodig zijn. Kinderen worden groter en ouder, krijgen andere interesses wellicht en gaan misschien over naar de basisschool of juist naar de middelbare school of krijgen de leeftijd om uit te gaan. Bij elke fase horen weer nieuwe afspraken.

De mediator kan ervoor zorgen dat alle mogelijkheden en opties op tafel komen te liggen en de juiste keuzes kunnen worden gemaakt.

Graag help ik met het maken van een ouderschapsplan. Neem vrijblijvend contact met mij op om je situatie te bespreken. Het kennismakingsgesprek is altijd kosteloos.