Niemand wil toch een vechtscheiding?

Niemand wil toch een vechtscheiding?

In dit artikel wil ik je uitleggen hoe het kan dat je, ogenschijnlijk zomaar, in een vechtscheiding belandt terwijl je je toch had voorgenomen om het ‘allemaal goed te regelen’. Daarna geef ik je tips om dit te voorkomen.

Doordacht

Als je besloten hebt dat je uit elkaar wilt gaan, dan heb je daar meestal al heel lang over nagedacht en ga je niet over één nacht ijs. Je bent dagen en nachten bezig geweest om na te denken of dit echt is wat je wilt en wat de impact zal zijn op je kinderen en je leefomgeving. Als je als ouders uit elkaar gaat heeft dit namelijk niet alleen consequenties voor jullie gezin maar zeker ook voor de rest van de familie en alle vrienden en de vrienden van je kinderen. Waarschijnlijk heb je dan ook al wel nagedacht over hoe je de toekomst voor je ziet als alleenstaande ouder met de kinderen. Hoe vaak zijn ze bij jou en hoe is de omgang met je ex geregeld.

Eerste kiem

Zodra je hebt uitgesproken naar elkaar dat je uit elkaar wilt gaan, moeten er over heel veel verschillende zaken afspraken gemaakt worden. Wie blijft er in het huis, hoe kunnen jullie allebei rondkomen, wat wordt de (voorlopige) bezoekregeling, enzovoort, enzovoort. Hierover zullen best wel eens ruzies ontstaan of op z’n minst onenigheden aangezien jullie beide een ‘ideaalbeeld’ hebben van de toekomstige situatie. Soms gebeurt het dan dat je boos bent op het dwarsliggen van je ex over bijvoorbeeld het huishoudgeld, dat je niet meer zo flexibel kunt zijn als je kinderen vragen of ze iets eerder naar papa mogen zodat ze mee kunnen naar een feestje. In plaats van het plezier van de kinderen voor ogen te houden kun je alleen maar zien dat je niet wilt dat je ex zijn/haar pleziertje krijgt en dat je hem/haar daarmee ‘terugpakt’ voor het niet meewerken met de afspraak over het huishoudgeld. Hiermee kan de eerste kiem gezaaid zijn voor een vechtscheiding. Het kan namelijk zo zijn dat je ex dit belachelijk vindt en jou vervolgens weer op een ander gebied wil terugpakken. Als beide ouders hiermee doorgaan en vergeten dat de afspraken die ze maken vooral in het belang van de kinderen zouden moeten zijn, gaat dit van kwaad tot erger en blijft het niet bij een ruzie maar sta je om de haverklap bij de rechtbank om je gelijk te halen.

Volgens mij is er geen enkele ouder die bovenstaand verhaal als een ideale situatie ziet. Om dit te voorkomen is het goed als je je eigen belang bewust ondergeschikt maakt aan dat van je kinderen. Uiteindelijk hebben jullie als ouders besloten om kinderen te krijgen en vervolgens om uit elkaar te gaan. Niet zij! Zoals Tooske Ragas laatst treffend zei: “Als je kinderen krijgt, doe je zelf een stap terug. Punt.” Dit geldt zeker ook tijdens en na een scheiding.

Tips:

Hoe voorkom je dan dat het je toch gebeurt? Hier volgen een aantal tips die je wellicht kunnen helpen.

  1. Vraag je ouders of goede vrienden om je te waarschuwen op het moment dat zij zien dat je in een “oog om oog, tand om tand” situatie komt.
  2. Zoek hulp als je het gevoel hebt dat je de controle kwijtraakt. Dit hoeft niet meteen professionele hulp te zijn maar dat kan zeker ook uit je vrienden- of familiekring komen. Bijvoorbeeld een dagje oppassen zodat je even tijd hebt voor jezelf of een avondje uit kunt. Of om samen te sporten om even stoom af te blazen.
  3. Zoek samen, zo vroeg mogelijk in de scheiding of zelfs ervoor, een mediator uit die jullie kan helpen met elkaar te blijven communiceren, elkaar te verstaan en goede afspraken kan helpen maken voor nu maar ook zeker voor de toekomst. Jullie blijven namelijk voor de rest van jullie leven verbonden aan elkaar als ouders. Of je wilt of niet!
  4. Als omstander, blijf niet langs de zijlijn staan maar bied je hulp aan of waarschuw als je signalen krijgt die wijzen op een aanstaande vechtscheiding. De kinderen en uiteindelijk ook de ouders zullen je later dankbaar zijn. Ook omstanders kunnen altijd contact opnemen met bijvoorbeeld een mediator om hun vragen voor te leggen.

Ook is bijvoorbeeld de website www.villapinedo.nl een hele goede informatiebron voor ouders én kinderen.