Voorlopige afspraken of voorzieningen

Voorlopige afspraken of voorzieningen?

Jullie gaan scheiden, iemand "moet het huis nu uit", wanneer kun je de kinderen zien, waar moet je nu van leven? Je bent het nog lang niet eens over alle details maar het leven gaat wel door, je wilt beide je kinderen blijven zien, er moet wel eten op tafel komen en de rekeningen moeten betaald worden! Wat nu te doen? Daar zal ik in dit artikel iets over vertellen.

Afspraken maken

Zodra één van jullie besloten heeft of jullie samen hebben besloten om te gaan scheiden, komt er een heleboel op je af en moeten er over heel veel zaken afspraken gemaakt worden. Heel vaak gebeurt het dat er geen afspraken worden gemaakt tot het moment waarop er een probleem ontstaat. Deze problemen hebben dan vaak betrekking op de huishoudpot, kinder- en partneralimentatie alsook de kosten van het huis, waar de kinderen hun hoofdverblijfplaats hebben maar vooral ook een voorlopige bezoek- en vakantieregeling voor de kinderen. Beter is het om deze conflicten voor te zijn en je voorlopige afspraken, samen of met behulp van een mediator, op papier te zetten. Hierbij kun je dan je eigen wensen en mogelijkheden op tafel leggen en samen creatieve en op maat gesneden oplossingen bedenken. Als je er samen niet meer uit kunt komen kun je ook een advocaat een verzoekschrift laten indienen bij de rechtbank. Voordat er een uitspraak van de rechter is, zijn jullie maximaal 5 weken verder en dan is er geen hoger beroep meer op mogelijk. De rechter kan alleen maar toewijzen wat er geëist is. Deze afspraken zijn geldig tot aan het moment dat de scheiding definitief is uitgesproken.

Duidelijkheid

Het grote voordeel van deze voorlopige afspraken (of voorzieningen) is, dat het duidelijkheid schept en dat is nu precies waar kinderen zo’n behoefte aan hebben. Hun hele leven staat al op z’n kop dus dan is het fijn voor ze als de afspraken over wanneer ze papa en wanneer mama zien duidelijk is. Als je deze afspraken goed vastlegt bij de mediator of door de rechter laat uitspreken, scheelt dat een hoop ergernis en discussie. De energie die dit kost kun je beter aan de definitieve afspraken, je eigen nieuwe toekomst en die van de kinderen besteden!

Heb je vragen of zoek je een mediator om jullie te begeleiden, neem dan vrijblijvend contact met mij op via 0622540365 of jvandenboogaard@mpdw.nl. Het kennismakingsgesprek is altijd gratis. Of kijk op mijn website www.mpdw.nl voor meer informatie en andere artikelen.