Tips voor de feestdagen

Tips voor de feestdagen

In dit artikel wil ik je tips geven over hoe je als (net) gescheiden ouder de feestdagen door kunt komen zonder dat er onenigheid, irritatie, of erger nog, ruzie ontstaat.

Als het goed is hebben jullie bij de scheiding als ouders een ouderschapsplan opgesteld waarin zo duidelijk mogelijk is beschreven wanneer ieder van jullie welke feestdagen met jullie kinderen zullen gaan doorbrengen. Toch zijn er nog momenten genoeg waarop irritatie kan ontstaan en een fikse ruzie op de loer ligt.

Een voorbeeld: het is Oudejaarsavond bijna 12 uur ‘s nachts en je wilt graag proosten met je kinderen en elkaar een gelukkig nieuwjaar wensen als je merkt dat je zoon of dochter continue op zijn/haar telefoon zit te kijken en te typen. Als je vraagt wat ze aan het doen zijn dan hoor je dat ze met de andere ouder aan het appen zijn en dat ze steeds te horen krijgen dat ze zo gemist worden en dat het ongezellig is zonder hen. De vraag is, wat doe je dan?

De eerste reactie 

De eerste reactie zal waarschijnlijk zijn dat je vindt dat je ex zich niet moet bemoeien met jullie avond want ze zijn toch bij jou. Nu verpest het de hele avond en je loopt boos weg. De kinderen worden hier verdrietig van, want ze gaven toch alleen maar de andere ouder antwoord en nu hebben zij het fout gedaan en is de avond voor en door hun ook verpest.

Ook de kinderen moeten, net als hun ouders, leren hoe ze met dit soort situaties omgaan. Zeker als de scheiding nog best vers is, dan is het voor iedereen lastig om voor het eerst met al die verschillende emoties om te gaan. De kinderen houden van beide ouders en zouden het liefst dit soort momenten met beide ouders doorbrengen. Helaas is dit niet meer mogelijk en dat zorgt voor verdriet, naast de vreugde van de feestelijke avond. Hoe ingewikkeld!

Hoe zou je ook anders kunnen reageren?

Je zou kunnen vragen aan de kinderen of ze hun telefoon even weg zouden willen leggen tijdens dit bijzondere moment en dat ze na de gelukswensen direct hun andere ouder even kunnen bellen om diezelfde wensen over te brengen. Een andere oplossing is dat je de andere ouder zelf belt of appt met de boodschap dat je snapt dat het lastig is om op deze momenten de kinderen met rust te laten en daarnaast vraagt of het mogelijk is om toch even te wachten tot na 12 uur zodat jullie dit moment even samen kunnen doorbrengen. De andere ouder heeft die kans het volgende jaar waarschijnlijk.

De belangrijkste tip is toch wel dat je probeert de goede intenties van de andere ouder voor ogen te houden maar bovenal het belang van de kinderen. Die hebben hier niet voor gekozen en proberen loyaal te blijven naar beide ouders maar voelen zich soms letterlijk in een spagaat zitten. Geniet vooral van de leuke momenten en probeer samen met je ex, na afloop van alle feestdagen, te leren van wat er fout ging, of in ieder geval niet helemaal soepel, en vooral ook te benoemen wat wel goed ging! Neem deze leerpunten mee voor het volgende jaar en pas indien nodig het Ouderschapsplan aan om herhaling te voorkomen. En verval zeker niet in een reeks van beschuldigingen want daar hebben jullie uiteindelijk jezelf en vooral de kinderen mee.

Heb je vragen of zoek je een mediator om jullie te begeleiden, neem dan vrijblijvend contact met mij op via 0622540365 of jvandenboogaard@mpdw.nl. Het kennismakingsgesprek is altijd gratis. Of kijk op mijn website www.mpdw.nl voor meer informatie en andere artikelen.