Binnenkort diploma-uitreiking of groep 8 musical? Help!

Binnenkort diploma-uitreiking of groep 8 musical? Help!

Het ergste wat een kind kan overkomen nadat zijn of haar ouders zijn gescheiden is de nog steeds voortdurende ruzies en kwaad spreken over elkaar naar de kinderen toe. Ondanks alles zijn kinderen loyaal naar beide ouders toe en houden ze zielsveel van beide. 

Mooiste dag

Op wat een dag om nooit te vergeten zou moeten zijn, een eindmusical van groep 8 of de diploma-uitreiking van de middelbare school (en later natuurlijk ook afstuderen, trouwen, geboorte kleinkind, etc) willen kinderen niets liever dan dat de mensen waar ze het meest van houden hierbij aanwezig kunnen zijn zonder gedoe. En wie zijn die mensen waar ze het meest van houden? Inderdaad, ALLEBEI hun ouders. Dat jullie als partners hebben besloten om te scheiden niet dat jullie zijn gescheiden van de kinderen. Als het goed is, hebben jullie de kinderen tijdens de scheiding vertelt dat jullie nog steeds evenveel van hen houden, alleen niet meer (voldoende) van elkaar. 

Help?

Maar de grote vraag is natuurlijk, hoe doe je dat als ouder als de haren in je nek overeind gaan staan of je zelfs misselijk wordt bij de gedachte dat je samen met die andere ouder in één ruimte moet verblijven. Niet alleen dat, je zult ook nog gezellig moeten doen en je kind het gevoel geven dat hij of zij op dat moment het allerbelangrijkste is en dat jullie er alleen maar deelgenoot van mogen zijn.

Jullie scheiding

Jullie kind heeft zich aangepast aan het leven na jullie scheiding en heeft, hoe lastig soms ook, zijn of haar leven opgepakt. Slaapt iedere keer in een ander bed, in een andere kamer, met andere huisgenoten en andere regels. Dit alles zonder morren want het “hoort er nu eenmaal bij”.

Hou dit in gedachte als je je afvraagt hoe je deze dag doorkomt. Zet de pet van ex-partner af en maak die van ouder heel goed op je hoofd vast. Laat je kind zien dat jij je als een volwassene kunt gedragen en hem of haar echt een dag kan geven om nooit te vergeten. Blijf dicht bij jezelf en geef niet een ander de schuld. Neem desnoods een bierdopje of iets dergelijks mee in je zak zodat je daar even in kunt knijpen als het je teveel wordt. Probeer van tevoren te bedenken hoe de dag zal verlopen en bereid je vast voor op hoe je wilt reageren als je ineens oog in oog met die andere ouder staat. Wat ga je zeggen? Misschien iets heel simpels als “Wat knap hè van onze zoon/dochter” of “gefeliciteerd met ons knappe kind”. Het is fijn als je hier vast over na hebt gedacht zodat je niet met een mond vol tanden staat als je hem/haar tegenkomt. 

Afspraak met andere ouder

Laat je zoon/dochter vooral ook ruim van tevoren weten dat je van plan bent om er voor hem/haar een fantastische dag van te maken en dat hij/zij zich geen zorgen hoeft te maken over jullie. Ook al werkt de andere partner niet (volledig) mee, ga uit van de goede intenties en blijf in je eigen rol van ouder (en knijp in het bierdopje :)). Als het mogelijk is zou het helemaal fijn zijn als jullie deze intenties samen kunnen bespreken en eventueel kun je ook afspreken dat je na afloop van de diploma-uitreiking bijvoorbeeld een beetje uit elkaars buurt blijft.

Tot slot

Gun je kind één van de mooiste dagen van zijn/haar leven door naast elkaar te gaan zitten en te genieten van het mooiste dat jullie samen als ouders hebben voortgebracht, namelijk jullie kind dat jullie laat stralen van trots!

Willen jullie ook graag goed scheiden zodat jullie met elkaar blijven communiceren als ouders en zorgen voor een onbezorgde jeugd van de kinderen? Neem dan vrijblijvend contact met mij op via 0622540365 of jvandenboogaard@mpdw.nl. Het kennismakingsgesprek is altijd gratis. Of kijk op mijn website www.mpdw.nl voor meer informatie en andere artikelen.