Als je na de zomervakantie alleen maar denkt aan scheiden

Als je na de zomervakantie alleen maar denkt aan scheiden

De "S' van Scheiden

Je leest het nu vaak weer in de krant of op social media. De “S” van scheiden zit weer in de maand en dat betekent topdrukte voor de mediators en advocaten. Maar is dat inderdaad wat je wilt. 

De voorbereiding van de zomervakantie is een klassieke stressmaker; je moet al je werk af krijgen voordat je met een gerust hart weg kunt, alle spullen moeten ingepakt worden, vervolgens heel vroeg op om te proberen de files voor te blijven, de kinderen tevreden houden tijdens de reis, en dan moet je aangekomen op de bestemming misschien nog wel de tent opzetten, naar de supermarkt en dan zit je daar. Je kijkt elkaar aan en denkt NU moet het leuk zijn. Je hebt niet al die moeite gedaan voor niets dus de vakantie moet echt geweldig zijn. 

Tijd voor elkaar

Het is toch niet zo raar dat je na een jaar keihard werken, een (jong) gezin draaiende houden en al jullie vrienden en de families tevreden houden, je elkaar misschien een beetje uit het oog bent verloren. Vaak wordt diegene die het dichtst bij je staat als eerste verwaarloosd. Hoe vaak hebben jullie echt tijd voor elkaar gehad en niet alleen gevraagd naar hoe het met de ander gaat maar ook echt naar het antwoord geluisterd. Ongetwijfeld heb je gehoord wat het antwoord was maar weet je het nu nog? En weet je partner dat ook nog van jouw antwoord?

En dan, dan ben je op vakantie en zie je ineens weer die partner die je eigenlijk even was vergeten en je vraagt je af of jullie elkaar nog wel echt kennen. Is hij of zij nog die ene leuke man of vrouw waar je voor gevallen bent of is hij of zij zo veranderd dat je hem/haar niet meer terug kent? Of zou het misschien zo kunnen zijn dat jij degene bent die is veranderd of andere eisen stelt aan je partner en je relatie? En zou het zo kunnen zijn dat jij je partner niet hebt meegenomen in jouw eigen ontwikkelingsproces het afgelopen jaar (of jaren). En andersom natuurlijk.

Vrijheid

Nu is het de vraag of het punt al is bereikt dat jullie niet meer bij elkaar kunnen komen en niet meer kunnen zien op wie je ooit verliefd werd. Kun je alleen nog maar denken aan rust aan je hoofd in je eigen huis, zonder dat eeuwige gezeur of ruzies met je partner? Maar, is dat na verloop van tijd inderdaad wat je wilt? Alleen maar rust kan ook wel een beetje saai zijn, zeker als de kinderen bij je partner zijn. In het begin zijn er misschien nog allerlei vrienden en vriendinnen waar je mee op stap gaat om je vrijheid te vieren maar er komt een moment dat dat ophoudt. Dat je gewoon een alleenstaande ouder bent.

Het kan ook zijn dat je nu gewoon even een pauze nodig hebt. Een pauze om na te denken wie je zelf bent (geworden) en waarom je je partner ook alweer zo leuk vond.

Goede afspraken

Als jullie er uiteindelijk toch voor kiezen om te gaan scheiden, dan is het goed om zo snel mogelijk contact op te nemen met een mediator. Met behulp van mediation kunnen jullie de afspraken over de omgang, opvoeding en kosten met/van de kinderen en jullie hele financiële situatie (dus huis, vermogen, pensioen en eventueel alimentatie) vastleggen in een ouderschapsplan en een echtscheidingsconvenant. De mediator zorgt ervoor dat jullie met elkaar blijven praten maar vooral dat jullie elkaar verstaan en dat de afspraken die jullie maken goed zijn voor vooral jullie kinderen maar ook voor ieder van jullie.

Tot slot

Mocht het nu zo zijn dat jullie door de gesprekken bij de mediator elkaar weer echt gaan zien en erachter komen dat jullie toch liever bij elkaar blijven dan is dat het mooiste cadeau voor jullie gezin maar zeker ook mooi voor de mediator!

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken voor een gratis kennismakingsgesprek dan kun je mij bereiken op  0622540365 of via email op jvandenboogaard@mpdw.nl. Of kijk op mijn website www.mpdw.nl voor meer informatie en andere artikelen.