Scheiden ten tijde van het Corona-virus

Scheiden ten tijde van het Corona-virus

Scheiden of nog niet

Het zijn onrustige en spannende tijden. Bijna iedereen moet thuiswerken, de kinderen hebben geen school en je kunt/mag bijna het huis niet uit. Alles bij elkaar zit je als gezin bijna continu dicht op elkaar in afwachting van wat komen gaat.

Als je in een vitaal beroep werkzaam bent dan kun je wel de deur uit maar dan wordt er weer zoveel van je gevraagd dat je thuis weinig kunt doen en aangewezen bent op je partner en/of je kinderen. Als dan ook je relatie niet zo lekker loopt, hebben jullie het helemaal zwaar. En wat kun je doen als je relatie nu nog goed is, maar je voelt de onderlinge spanningen toenemen en wil een potentiële echtscheiding voor zijn.

Thuiswerken en online les

Allereerst is het goed om afspraken te maken als je met zijn allen in huis bent. De kinderen moeten waarschijnlijk thuis les krijgen of hebben online les van hun school. Daarnaast zullen jullie (of één van jullie) thuis aan het werk moeten. Hoe verdelen jullie de tijd tussen eigen werk, de kinderen begeleiden en huishoudelijke taken en wie kan waar rustig zitten.

Met z’n allen aan dezelfde keukentafel werken en leren is waarschijnlijk een goed recept voor ruzie maar niet heel productief. Kijk of het lukt om het lesgeven van de kinderen af te wisselen per dag en elkaar de ruimte te geven voor wat eigen tijd. 

Creëer een eigen plek

Heb je een studeer/werkkamer of hebben de kinderen een bureau op de kamer staan, maak daar dan vooral gebruik van. Zonder je af en zorg dat je af en toe pauze neemt zoals je ook op het werk weleens doet door even een kop koffie of thee te gaan halen en met het hele gezin te lunchen. Zo blijf je bij elkaar betrokken zonder dat je te dicht op elkaar zit. 

Hou ook rekening met elkaar. Als je je moet concentreren op een stuk of moet videobellen dan is het geluid van kinderliedjes of spelende kinderen niet helpend. Aan de andere kant, wees ook reëel en accepteer iets meer dan je normaal zou doen. Kinderen moeten ook hun energie kwijt en het is voor iedereen een lastige situatie. Blijf geloven in de beste intenties van je partner én ook je kinderen! Probeer die dingen die concentratie vergen te combineren met school/huiswerk van de kinderen. Zo is iedereen geconcentreerd bezig en kun je daarna met zijn allen even de energie/spanning kwijtraken door mee te dansen op JustDance bijvoorbeeld of een potje te sjoelen.

Als niets meer werkt ...

Als de spanningen echt te hoog oplopen dan is het goed om daarover te praten. Lukt dat niet samen dan is er altijd de mogelijkheid om een relatietherapeut te bellen. Wellicht kan die jullie telefonisch verder helpen. Mocht één van jullie (of jullie samen uiteraard) besluiten om de knoop door te hakken en te gaan scheiden dan kunnen jullie mij als mediator bellen. Via videobellen kunnen we gezamenlijk (voorlopige) afspraken maken die er voor moeten zorgen dat jullie de komende, in meerdere opzichten onzekere, tijd goed doorkomen.

Scheiden via videobellen

De afspraken die er tussen jullie worden gemaakt leg ik vast in een gespreksverslag en mail deze naar jullie zodat jullie daar op terug kunnen vallen. Ook kunnen we via videobellen het ouderschapsplan en het convenant bespreken. Mochten de emoties te hoog oplopen tijdens de mediations, dan is het beter om de scheiding uit te stellen tot de ontmoetingen weer bij mij aan tafel kunnen plaatsvinden. Dit zal ik tijdig aangeven. Wel kunnen uiteraard de voorlopige afspraken blijven staan tot het zover is.

Ik hoop dat jullie iets hebben aan de tips en als het echt niet meer gaat, ik jullie via het videobellen kan helpen goede en werkbare afspraken op papier te zetten. Voor nu blijf gezond en let op elkaar.

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken voor een gratis kennismakingsgesprek dan kun je mij bereiken op  0622540365 of via email op jvandenboogaard@mpdw.nl. Of kijk op mijn website www.mpdw.nl voor meer informatie en andere artikelen.