Als de alimentatie in de knel komt door Corona …

Als de alimentatie in de knel komt door Corona ...

Intelligente lockdown

Het land is al 7 weken in een zogenaamde intelligente lockdown. Dit heeft er voor gezorgd dat bijna iedereen die dat kan, thuis werkt maar ook dat er heel veel sectoren zijn die het zwaar hebben omdat ze moeten sluiten, zoals kappers, horeca, fysiotherapeuten, etc. Het land in de vorm van minister Hoekstra heeft enorm diepe zakken en hij is bereid deze volledig te legen om er voor te zorgen dat niemand de crisis uitkomt zonder inkomen maar of dat zomaar gaat lukken is nu nog lastig te zeggen.

De belastingdienst doet ook een duit in het zakje door de deadlines voor aangiftes te verruimen. Verhuurders proberen ook coulant te zijn en in overleg oplossingen te zoeken. Hiermee is een hoop koude uit de lucht maar die maandelijkse last van de partner- en/of kinderalimentatie blijft boven je hoofd hangen. Of …. je hebt die partner- en kinderalimentatie keihard nodig om je hoofd boven water te kunnen houden maar je partner is zijn baan kwijt of heeft geen omzet meer vanwege de crisis.

Hoe kun je hier nu samen uitkomen zonder alle oude koeien uit de sloot te halen of ruzie te krijgen over afspraken die je in het verleden samen hebt gemaakt. Had je toen deze omstandigheden kunnen voorzien? Waarschijnlijk niet.

Open kaart

Het belangrijkste is om open kaart te spelen naar elkaar en samen op zoek te gaan naar wat wel kan. Houd het leven, welzijn en geluk van je kinderen voor ogen! Als jullie dat allebei lukt moet je er vast samen uitkomen. Het kan ook zijn dat dat niet helemaal vanzelf lukt of dat de situatie zodanig ingewikkeld is, dat jullie wel wat hulp kunnen gebruiken. Ook nu, en misschien wel juist nu, zijn mediators beschikbaar om jullie te helpen oplossingen te vinden in een hele bijzondere tijd.

Tips

Er zijn een aantal punten waar je in het overleg rekening mee kunt houden.

  • Hoezeer is het aan diegene te danken die inkomensverlies lijdt?
  • Gaat het om permanent inkomensverlies of tijdelijk?
  • In geval van tijdelijk, is het inkomen in te halen?
  • Als jullie nog samen waren geweest, had je dan ook de broekriem moeten aanhalen?
  • Zijn er andere manieren om toch een inkomen te verwerven?
  • Kan de partner die zonder werk zit nu meer voor de kinderen zorgen zodat de ander inkomen kan verzorgen?

Wellicht zijn dit een aantal basisvragen waarmee je een goede discussie kan voeren die niet tot verwijten lijdt maar tot oplossingen. 

Ik hoop dat jullie iets hebben aan de tips en als het echt niet meer gaat, ik jullie tijdens een live mediation of via videobellen kan helpen goede en werkbare afspraken op papier te zetten. Voor nu blijf gezond en let op elkaar.

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken voor een gratis kennismakingsgesprek dan kun je mij bereiken op  0622540365 of via email op jvandenboogaard@mpdw.nl. Of kijk op mijn website www.mpdw.nl voor meer informatie en andere artikelen.