Waarom zijn er nu minder scheidingen (en kunnen we dat zo houden)?

Even geleden stond het met grote koppen in de krant. Er zijn minder echtscheidingen in deze corona-tijd! Maar hoe zou dat nu komen?

Lockdown

In maart van dit jaar, toen er een intelligente lockdown werd afgekondigd, kwam bijna iedereen ineens thuis te zitten. Niet alleen de ouders maar ook de kinderen. Hoe onwennig ook voor iedereen, er kwam wel een soort rust in het gezinsleven. School en werk werd vanaf de keukentafel of het bureau gedaan, sporten kon eigenlijk niet, behalve dan een rondje hardlopen, en het sociale leven lag helemaal stil.

Ontspanning

Dit zorgde eigenlijk voor een enorme rust en regelmaat, zodanig dat menigeen kon afkicken van de dagelijkse stress van alle ballen in de lucht moeten houden. Je was aangewezen op je partner en je gezin om samen de dagen door te komen. Werktijden en de zorg voor de kinderen verdelen, samen een spelletje doen ter ontspanning en als de kinderen in bed liggen een film kijken in plaats van met vrienden of vriendinnen naar het café.

Wellicht dat men weer de ogen kon openen om op een andere manier naar elkaar te kijken en de leuke kanten opnieuw te ontdekken. Er was weer tijd voor serieuze gesprekken en romantische avonden. Als dit allemaal het resultaat zou zijn van de intelligente lockdown dan zou ik pleiten om dit ieder jaar een paar maanden te doen. Wel lijkt het erop dat we daar een geboortegolf aan te danken hebben.

Woningnood

Helaas is dit niet de enige oorzaak van minder scheidingen. De andere oorzaken zijn iets minder rooskleurig. Want wat als je door de crisis je baan bent verloren of je wilt scheiden maar er zijn geen tijdelijke huurwoningen te verkrijgen. Bij je ouders gaan wonen mocht niet, bij vrienden logeren mocht ook niet. Waar moet je heen? En hoe doe je dat met de kinderen? Die gaan ook niet naar school, kun je het elkaar wel aandoen om dit een aantal dagen of weken in je eentje te regelen? Het zou zomaar kunnen dat dit ook een van de redenen is dat er op dit moment minder scheidingen zijn.

Soms lijken de problemen onoverkomelijk maar samen aan tafel bij de mediator kunnen jullie echt aangeven wat jullie zelf willen en kun je samen op zoek naar oplossingen die het beste bij jullie en jullie gezin passen.

Mocht je vragen hebben over je eigen situatie, neem dan vrijblijvend contact met mij op via 0622540365 of jvandenboogaard@mpdw.nl. Het kennismakingsgesprek is altijd gratis. Of kijk op mijn website www.mpdw.nl voor meer informatie en andere artikelen.