Leven en werken anno 2021

Het afgelopen jaar hebben we een enorme digitale sprong gemaakt. Thuis, op school, met vrienden en familie, op het werk maar ook in heel Nederland, Europa en de Wereld. We zijn allemaal met een muisklik digitaal met elkaar verbonden. Meet, Zoom, Teams, Skype, etc. etc. Als paddestoelen kwamen ze uit de grond en werden wereldwijd gemeengoed. Dat wil overigens niet zeggen dat er geen nadelen aan verbonden zijn. Per ongeluk gezien worden in je onderbroek omdat je een spiegel achter je over het hoofd zag, of een screenshot om ook je twitter-fans op de hoogte te houden met daarin ook de inlogcode of gewoon simpel een netwerkverbinding die niet goed werkt. Ook slechte camera’s en ruisende microfoons zijn een doorn in het oog (of oor). Toch willen we elkaar zien tijdens een overleg. Alleen maar een stem horen is voor de mens niet voldoende om alle emoties en gevoelens over te brengen. Een beeld zegt zoveel meer. Het liefst live bij elkaar aan een tafel maar op een beeldscherm is inmiddels een heel goed alternatief. De interactie tussen mensen is lastiger waar te nemen maar voor ieder individu apart is te zien hoe die er bij zit, of hij of zij wordt afgeleid en waardoor en wat datgene dat wordt besproken met hem of haar doet.

Efficiënt

Afspraken en vergaderingen via een videoverbinding zijn efficiënt omdat het reistijd scheelt. Je kunt aan je bureau op één dag de hele wereld over gaan, tussendoor lunchen met je kinderen, tussen twee vergaderingen de hond uitlaten of nog een rapport doorlezen en aanpassen. Ook wandelen in het bos tijdens een telefonische vergadering is helemaal hip. Oh ja, die presentatie voor vanavond kun je ook vast voorbereiden. Het gebeurt allemaal van achter hetzelfde beeldscherm zonder tijdverlies van inpakken, uitpakken, files, parkeerplaats zoeken, extra tijd inruimen om niet te laat te komen, et cetera. 

Milieubewust

Die auto hoef je niet meer in, het vliegtuig al helemaal niet meer. Af en toe natuurlijk misschien wel maar dan ook met een reden. Niet alleen maar wekelijks heen en weer vliegen omdat het kan en iemand vindt dat het moet. Of vijf dagen in de week naar een kantoor rijden als je ook vanuit huis goed kunt werken. Het is rustiger op de weg dus staan gassen in de file is ook niet meer nodig. Iedereen die wel voor zijn of haar werk naar een plek toe moet, of het nu een bouwplaats, een ziekenhuis, een praktijk of een winkel is, die kan daar komen zonder vertraging en dus verspilling van tijd en energie.

Ontspanning

Wel moet je zorgen voor voldoende ontspanning. Op kantoor loop je ook even bij een collega binnen voor een praatje of klets je bij tijdens de lunch of bij het koffie-apparaat. Zorg dus dat je ieder uur even opstaat en een rondje loopt. Binnen of liever nog buiten. Als het zonnetje schijnt heb je meteen weer wat vitamine D binnen en je lichaam kan die stoel daarna weer even aan.

Stress

Omdat je de hele dag bij elkaar bent met je partner en ook nog wellicht één of meer kinderen en misschien niet allemaal een eigen kamer of kantoor hebt om te kunnen werken, is het verstandig om afspraken hierover te maken. Verdeel de dagen of dagdelen dat iemand op de kinderen let of ze helpt met school of huiswerk zodat de ander zich volledig op het werk kan concentreren. Maak ook afspraken met de kinderen wanneer ze herrie mogen maken (vooral samen leuk!) en wanneer liever niet. En zorg dat er een einde aan de dag zit en dat je even de tijd kunt nemen om je werkdag af te sluiten. Normaal zit je vaak een tijdje in de auto of de trein of de fiets en in die tijd neem je in gedachte de dag nog eens door en laat je deze van je schouders afglijden zodat je, als je thuis aankomt, je daar je aandacht bij kunt hebben. Nu zitten er niet meer dan een paar stappen tussen de werkruimte en het gezin dus is die tijd er niet of minder. Als je dat wel nodig hebt, plan die dan samen in. 

Sleur

De dagen zien er allemaal wel een beetje hetzelfde uit en de sleur kan aardig toeslaan. Ook als je niet uit eten kunt of naar het cafe of de bioscoop kun je een avond samen plannen. Geef eerst de kinderen te eten en breng ze vroeg naar bed of laat ze een leuke film kijken. Kook wat lekkers en dek de tafel gezellig. Heb aandacht voor elkaar en laat de boel de boel. Ook kun je een spelletjesavond met het hele gezin afspreken. Bespreek ieders behoefte en probeer samen iedereen aan zijn of haar trekken te laten komen. Zorg voor afwisseling, zo blijft het voor iedereen leuk en loopt de spanning niet te hoog op.

Het nieuwe normaal

Vergaderen via een videoverbinding en thuiswerken zal niet meer uit het straatbeeld verdwijnen. Daarvoor zitten er te veel voordelen aan. We zullen hier dus allemaal mee moeten leren leven (en dat kan heel erg fijn zijn). Af en toe naar kantoor of naar een fysieke afspraak en thuis als het kan. Huizen zullen hierop aangepast gaan worden. In ieder geval zal men hier meer rekening mee houden bij de aankoop of huur van een woning. Is er voldoende ruimte voor iedereen om te werken en te ontspannen. Kinderen zullen weer naar school gaan en sporten zal voor iedereen weer mogelijk worden dus het leven zal weer redelijk zijn gewone gangetje gaan. Ben benieuwd hoeveel er van het afgelopen jaar blijft hangen in de (nabije) toekomst. Kunnen we nog wel helemaal wennen aan het oude normaal ….?

Judith van den Boogaard
Mediationpraktijk De Werkplaats
www.mpdw.nl