Scheiden is duur en vervolgens als twee alleenstaande ouders met kinderen wonen kost meer geld dan met zijn allen onder één dak. Dit is over het algemeen geen reden om niet uit elkaar te gaan maar het is wel iets om over na te denken en rekening mee te houden.
“Kan ik straks in dit huis blijven wonen?” en “Heb ik straks voldoende geld om van te kunnen leven?” zijn niet voor niets twee van de meest gestelde vragen bij een scheiding.
De kinderen zullen je eerste prioriteit zijn maar wat te doen als er geen of onvoldoende inkomen is. Hierom zijn de financiële zaken een heel belangrijk onderwerp. Waar wil je wonen en kun je daar wel blijven of gaan wonen. Kunnen jij of je ex-partner alimentatie betalen en zo ja, is dat voldoende om alle vaste lasten van te betalen? Is er eventueel een mogelijkheid tot bijstandsuitkering en wellicht kan er nog huur- en/of zorgtoeslag wordt aangevraagd. Om dit plaatje helder te krijgen zijn de volgende drie punten hele belangrijke gespreksonderwerpen tijdens de mediation:
- Inkomen en Alimentatie
- Huis en Vermogen
- Pensioen
Inkomen en alimentatie
Inkomen
Hebben jullie allebei een vaste baan of is één van jullie zelfstandige of Directeur Groot-Aandeelhouder (DGA) van een bedrijf of heeft één van jullie (of allebei) een uitkering of geen vaste aanstelling en wat zijn de mogelijkheden voor de toekomst?
Het antwoord hierop is heel belangrijk om afspraken voor de toekomst te kunnen maken.
Wat is het inkomen van jullie allebei nu, en wat zijn de inkomsten na (echt)scheiding. Zijn er nog andere soorten inkomsten? Bijvoorbeeld uit (vakantie)woningverhuur, aandelen, DGA, etcetera. Zal en kan er partneralimentatie worden betaald en welke andere mogelijkheden zijn er nog?
Als dit hele plaatje compleet is kan ik voor jullie uitrekenen wat de hoogte van de kinderalimentatie zal zijn en daarnaast, als het nodig is, of er nog ruimte is om partneralimentatie te betalen.
Kinderalimentatie
Eerst wordt gekeken naar het netto gezinsinkomen om te bepalen wat de behoefte van de kinderen is. Op basis van punten uit de behoeftetabel en het inkomen van de ouders, worden de kosten van de kinderen en de kinderalimentatie of, in geval van co-ouderschap, de bijdrage van beide ouders aan kosten van de kinderen berekend. De kinderalimentatie heeft voorrang op de partneralimentatie.
Partneralimentatie
Als één van de partners weinig tot geen inkomen heeft en er is nog ruimte bij de andere partner dan kan er partneralimentatie betaald gaan worden. Sinds 1 januari 2020 is de regeling veranderd naar maximaal 5 jaar. Dit geldt dan alleen voor scheidingen die na die datum zijn verzocht bij de rechtbank. Hier zijn wel een aantal uitzonderingen op, bijvoorbeeld als je kinderen hebt jonger dan 12 jaar, als je korter dan 5 jaar getrouwd bent geweest of als je boven de 50 jaar bent en langer dan 15 jaar getrouwd bent of als je al in de buurt van je pensioenleeftijd komt. De hoogte en de duur van de partneralimentatie wordt vastgelegd in het (echt)scheidingsconvenant.