Nabestaanden mediation

Is of zijn één of beide ouders overleden of misschien wel een broer of zus en hebben jullie ruzie over de erfenis? Komen jullie er niet uit wat er met het huis moet gebeuren of willen jullie allemaal dezelfde spullen? Eindigt elk gesprek hierover in ruzie en ergernis? Denk dan eens aan nabestaanden mediation.

Emoties

Als één van je ouders is overleden, zit je al in een emotionele rollercoaster. Er moet een begrafenis of crematie geregeld worden, rouwkaarten worden verstuurd en allerlei bankzaken moeten geregeld worden. Deze situatie zorgt ervoor dat veel mensen niet op best zijn en dat miscommunicatie of een verkeerde opmerking kan zorgen voor een fikse ruzie over bijvoorbeeld de erfenis. Zeker als je vader of moeder alleen woonde en jullie samen het huis zullen moeten opruimen en de spullen verdelen kan dat voor enorme botsingen zorgen.

Boedelverdeling

Een koopwoning moet wellicht verkocht worden maar op welke termijn en tegen welke prijs? Wie krijgt de kast, wie het servies en wie het bestek en de glazen? En dan niet te vergeten, de in geld wellicht waardeloze maar emotioneel enorm waardevolle spullen. Hoe worden die verdeeld?

Testament

Allereerst is het de vraag of er een testament is opgemaakt. Dit kun je bij de notaris opvragen. Elke notaris kan in het testamentenregister nazoeken of er een testament opgemaakt is en de globale inhoud daarvan bekijken (klik hier voor meer informatie over de rol van de notaris bij overlijden). Daarnaast is het altijd zinvol om in het huis op zoek te gaan naar schriftjes, notitieboekjes of losse papiertjes waar opgeschreven staat hoe de overledene graag zijn bezit verdeeld ziet. Ook staan daar soms ideeën over bijvoorbeeld de muziek op de begrafenis of crematie. Let alleen wel op met het weghalen van spullen. Het kan zijn dat je daarmee onbedoeld de erfenis ‘zuiver’ aanvaardt. En daarmee dus ook eventueel de schulden! Kijk hier voor meer informatie over wat je allemaal wel en vooral ook niet moet doen en regelen.

Erfenis

Als de eerste emoties een beetje zijn gezakt en alle erfgenamen daar emotioneel aan toe zijn, kun je echt beginnen met praten over een verdeling. De één is daar alleen veel eerder aan toe dan de ander. Die ene wil het graag achter de rug hebben en die andere heeft tijd nodig en wil liever het eerste verdriet verwerken voordat hij of zij kan nadenken over de erfenis. Er is in deze geen goed of slecht. Je moet alleen wel met elkaar kunnen blijven praten. Als je elkaar niet meer kunt ‘verstaan’ dan wordt het tijd om bij een mediator om de tafel te gaan en ervoor te zorgen dat jullie weer gaan communiceren en de onderliggende emoties en gebeurtenissen uit het verleden boven tafel komen. De neutrale derde kan ervoor zorgen dat alle pijnpunten naar elkaar worden uitgesproken en de lucht weer geklaard wordt.

Wil je hier meer over weten of zit je zelf in zo’n situatie, neem dan vrijblijvend contact met mij op.