Financiële kant van scheiden

Scheiden is duur en vervolgens als twee alleenstaande ouders met kinderen wonen kost meer geld dan met zijn allen onder één dak. Dit is over het algemeen geen reden om niet uit elkaar te gaan maar het is wel iets om over na te denken en rekening mee te houden.

“Kan ik straks in dit huis blijven wonen?” en “Heb ik straks voldoende geld om van te kunnen leven?” zijn niet voor niets twee van de meest gestelde vragen bij een scheiding. 

De kinderen zullen je eerste prioriteit zijn maar wat te doen als er geen of onvoldoende inkomen is. Hierom zijn de financiële zaken een heel belangrijk onderwerp. Waar wil je wonen en kun je daar wel blijven of gaan wonen. Kunnen jij of je ex-partner alimentatie betalen en zo ja, is dat voldoende om alle vaste lasten van te betalen? Is er eventueel een mogelijkheid tot bijstandsuitkering en wellicht kan er nog huur- en/of zorgtoeslag wordt aangevraagd.

Om dit plaatje helder te krijgen zijn de volgende drie punten hele belangrijke gespreksonderwerpen tijdens de mediation: