Inkomen en alimentatie

Inkomen

Hebben jullie allebei een vaste baan of is één van jullie zelfstandige of Directeur Groot-Aandeelhouder (DGA) van een bedrijf of heeft één van jullie (of allebei) een uitkering of geen vaste aanstelling en wat zijn de mogelijkheden voor de toekomst? 

Het antwoord hierop is heel belangrijk om afspraken voor de toekomst te kunnen maken.

Wat is het inkomen van jullie allebei nu, en wat zijn de inkomsten na (echt)scheiding. Zijn er nog andere soorten inkomsten? Bijvoorbeeld uit (vakantie)woningverhuur, aandelen, DGA, etcetera. Zal en kan er partneralimentatie worden betaald en welke andere mogelijkheden zijn er nog?

Als dit hele plaatje compleet is kan ik voor jullie uitrekenen wat de hoogte van de kinderalimentatie zal zijn en daarnaast, als het nodig is, of er nog ruimte is om partneralimentatie te betalen.

Kinderalimentatie

Eerst wordt gekeken naar het netto gezinsinkomen om te bepalen wat de behoefte van de kinderen is. Op basis van punten uit de behoeftetabel en het inkomen van de ouders, worden de kosten van de kinderen en de kinderalimentatie of, in geval van co-ouderschap, de bijdrage van beide ouders aan kosten van de kinderen berekend. De kinderalimentatie heeft voorrang op de partneralimentatie. 

Partneralimentatie

Als één van de partners weinig tot geen inkomen heeft en er is nog ruimte bij de andere partner dan kan er partneralimentatie betaald gaan worden. Sinds 1 januari 2020 is de regeling veranderd naar maximaal 5 jaar. Dit geldt dan alleen voor scheidingen die na die datum zijn verzocht bij de rechtbank. Hier zijn wel een aantal uitzonderingen op, bijvoorbeeld als je kinderen hebt jonger dan 12 jaar, als je korter dan 5 jaar getrouwd bent geweest of als je boven de 50 jaar bent en langer dan 15 jaar getrouwd bent of als je al in de buurt van je pensioenleeftijd komt. De hoogte en de duur van de partneralimentatie wordt vastgelegd in het (echt)scheidingsconvenant.