Omgangsregeling of co-ouderschap

Afhankelijk van jullie situatie en (on)mogelijkheden qua werk en wonen kunnen jullie kiezen voor een omgangsregeling of voor co-ouderschap.

De eerste vraag is eigenlijk, hoe hebben jullie de zorg voor de kinderen nu geregeld. Is het zo dat jullie beide evenveel werken en evenveel zorgen of hebben jullie een andere verdeling gemaakt. Er is geen goed of fout, het gaat om wat het beste bij jullie en jullie kinderen past.

Co-ouderschap

Co-ouderschap betekent overigens niet per se dat de periode dat de kinderen bij beide ouders zijn, exact gelijk is. Het gaat om de zorgverdeling.  Ben je wel iedere week een vast aantal dagen beschikbaar? Of juist om de week een hele week dan is co-ouderschap wellicht iets voor jullie. Waar het om gaat is dat jullie beide evenveel bij de levens van jullie kinderen betrokken zijn. Samen de besluiten kunnen nemen die van belang zijn voor de opvoeding, gezondheid en het vermogen van de kinderen. Het belangrijkste bij co-ouderschap is dat ouders goed kunnen (blijven) communiceren. De ideeën over de opvoeding moeten ook wel (ongeveer) op één lijn liggen. Ook zul je bij elkaar in de buurt moeten blijven wonen zodat de kinderen vanuit beide huizen naar dezelfde school kunnen blijven gaan en kunnen afspreken met vriendjes/vriendinnetjes.

Omgangsregeling

Een omgangsregeling betekent dat één ouder de hoofdverzorger is. Hier wonen de kinderen en met de andere ouder is er een omgangsregeling. Je kunt dan de regeling zo ruim en zo krap maken als voor jullie situatie haalbaar en wenselijk is. Hierbij heeft overigens de hoofdverzorger wel een informatieplicht naar de andere ouder om die op de hoogte te houden wat er speelt in het leven van de kinderen. Zeker als jullie samen het gezag voeren over de kinderen dan worden belangrijke besluiten nog steeds samen genomen.