Vakanties en Feestdagenplanning

Vakantieplanning & Feestdagen

In dit artikel wil ik laten zien wat er mogelijk is met de vakantieplanning en hoe dit in combinatie met de feestdagen geregeld zou kunnen worden. Waar moet je op letten en kun je aan denken. Dit is geen eindige lijst. Ieder gezin is anders en alles is mogelijk zolang de ouders het er maar samen over eens zijn.

Feestdagen

In Nederland hebben we best veel feestdagen maar geregeld vallen deze in een vakantie. Ook is het zo dat we, als bijna enige in Europa, voor Pasen en Kerst twee dagen vrij hebben. Dit geeft gescheiden ouders de mogelijkheid om deze feestdagen te verdelen en deze dag toch te kunnen vieren met de kinderen. Ik heb het nu alleen over de officiële feestdagen in Nederland maar het kan heel goed zijn dat er vanwege een andere religie andere feestdagen belangrijker zijn of eigenlijk alleen maar het jaarlijkse familieweekend en de verjaardag van oma.

Basisafspraken

Om te beginnen is het, net als bij de bezoekregeling, verstandig om voor jezelf op te schrijven en naar elkaar uit te spreken wat je graag zou willen in een ideale situatie. Vervolgens is het goed om een soort basisafspraak te maken die voor elk jaar geldt. Dit is zowel voor de ouders als voor de kinderen plezierig want dit geeft rust. Op een zelf gekozen moment is het goed om jaarlijks bij elkaar te komen, live, telefonisch of eventueel bij de mediator, en de afspraken voor het komende jaar te maken. Ook is dit een goed moment om het hele ouderschapsplan even door te nemen en te overleggen of er aanpassingen nodig zijn. Kinderen worden groter en ouder, krijgen andere interesses wellicht en gaan misschien over naar de basisschool of juist naar de middelbare school of krijgen de leeftijd om uit te gaan. Bij elke fase horen weer nieuwe afspraken. Hierbij een handige link naar de website van de Rijksoverheid waar alle officiële vakanties en feestdagen worden weergegeven (www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/schoolvakanties).

Vakanties

Om terug te gaan naar de vakantieplanning. Over het algemeen zijn er 5 schoolvakanties in een jaar. De krokusvakantie (in februari/maart), de meivakantie (soms verdeeld over 2 aparte weken, dan heet de andere vakantie de tulpvakantie), de zomervakantie, de herfstvakantie en de kerstvakantie. Wat je zou kunnen doen is alle vakanties verdelen. Bijvoorbeeld het ene jaar de krokusvakantie bij de vader en de herfstvakantie bij de moeder en het volgende jaar omgekeerd. Ook de zomervakantie kan goed in tweeën gedeeld worden. Je kunt dan afspreken dat degene die de kinderen in de krokusvakantie heeft als eerst mag kiezen welk deel van de zomervakantie je weg wilt. Daarnaast is er nog de meivakantie. Als die bestaat uit twee weken dan kan die verdeeld worden tussen een eerste en een tweede week, een alternatief is als de ene ouder bijvoorbeeld liever 4 weken in de zomer wil rondtrekken of kamperen, dat de kinderen de hele twee weken van de meivakantie bij de ander blijven. Of als je op het werk bijvoorbeeld helemaal geen vrij kunt krijgen in de zomer is een andere verdeling weer beter. Wees creatief en vergroot de taart, zoals ze dat zo mooi zeggen. Als er meer te kiezen of te verdelen valt, is het makkelijker om het iedereen naar de zin te maken.

Kerst en Oud & Nieuw

De kerstvakantie is over het algemeen de lastigste vakantie. Er vallen namelijk meerdere feestdagen in. Eigenlijk vallen de kerstdagen altijd in de eerste week en Oud & Nieuw in de tweede week. Dit zou je kunnen verdelen en ieder jaar omwisselen. Ook kun je denken aan een verdeling van de kerstdagen. Dit zou kunnen door af te spreken dat waar de kinderen de eerste week zijn, ze daar op 1e Kerstdag ontbijten/brunchen en om 13.00 uur naar de andere ouder gaan. Daar eten ze dan op 1e Kerstdag en blijven tot 2e Kerstdag na het ontbijt/brunch. Ze gaan dan weer terug om 13.00 uur en blijven daar de rest van de week. Oud & Nieuw valt meestal in de tweede week. Je zou dan kunnen afspreken dat de kinderen blijven bij de ouder waar ze dan zijn, maar bijvoorbeeld wel op oudjaarsdag/avond of juist Nieuwjaarsdag een bezoek brengen aan de andere ouder als die dat op prijs stelt. Je kunt ook afspreken dat je elkaar na 12 uur ’s nachts even belt nadat iedereen elkaar gelukkig nieuwjaar heeft gewenst.

Wees creatief

Er zijn legio mogelijkheden en voor iedere situatie is wel een oplossing te bedenken. Mocht je er samen niet uitkomen dan kun je altijd bij de mediator terecht om met diens hulp er toch proberen uit te komen.

Heb je vragen of zoek je een mediator om jullie te begeleiden, neem dan vrijblijvend contact met mij op via 0622540365 of jvandenboogaard@mpdw.nl. Het kennismakingsgesprek is altijd gratis. Of kijk op mijn website www.mpdw.nl voor meer informatie en andere artikelen.